partiotoiminta

lapissa

Ensimmäisenä partiotoimintaa Lapissa on järjestänyt Simasalon Sissit. Toimintaa on ollut 1938-1946 välillä. Tarkempia tietoja meillä ei ole.

Lapissa pisimpään toimivat Narvin Pojat ja Narvin Tytöt. Niiden alkuaikojen toiminnasta löytyy jonkin verran tietoa esimerkiksi lehtileikkeistä ja vanhoista pöytäkirjoista. Ensimmäiset tytöt, jotka Karimot Raumalta kouluttivat, antoivat lupauksensa itsenäisyyspäivänä 1959. 23.3.1960 pidettiin Narvin Tyttöjen perustava kokous. Kokouksen pöytäkirjasta paljastuu, että nimiehdotuksia olivat: Narvin-flikat, Narvin-tytöt ja Linnan-tytöt. Narvin Poikien partiotoiminta aloitettiin keväällä 1960. 13.1.1961 pidettiin Narvin Poikien ensimmäinen vuosikokous. Perustavasta kokouksesta ei vielä ainakaan ole löytynyt tietoa.

Narvin Tyttöjen lippukunnanjohtaja Toini Löija, rahastonhoitaja Leena Knaapila ja Narvin Poikien lippukunnanjohtaja Heikki Kyllönen 1962.

Aluksi Narvin Tytöt kokoontuivat kouluilla Kuolimaalla, Kodiksamissa, Kullanperässä, Ala-Kierillä, Kivikylässä, Ruonalla ja Kirkonkylän pappilan piharakennuksessa. Narvin Pojilla oli toimintaa Kirkonkylässä, Kuolimaalla, Ala-Kierillä ja Kodiksamissa. Lippukuntien toiminta siirtyi nykyiselle partiotalolle, kun seurakunta lahjoitti purettavaksi tulevan aitan ja vuokrasi tontin Linnavuoren kupeesta 1962.

Lapin Partiotalon Kannatusyhdistyksen ja taustayhteisöjen edustaja Aimo Antola luovuttamassa partiokolon Narvin Tyttöjen ja Narvin Poikien edustajille Toini Löijalle ja Kyösti Kuikalle Lapin partiotalon vihkimistilaisuudessa 9.12.1962.

Lippukuntien taustalla toimivat Narvin Poikien ja Narvin Tyttöjen vanhempainneuvostot. Alkumetreiltä asti Lapin seurakunta ja Lions Club Lappi TL ovat toimineet taustayhteisöinä.

Lähteet: Länsi-Suomi 6.5.1962, Lapin Joulu 1992, Narvin Poikien kokouspöytäkirjat, Narvin Tyttöjen kokouspöytäkirjat, PartioWiki

Jos sinulta löytyy tietoja partiotoiminnan varhaisista vaiheista Lapissa, otamme ne kiitollisina vastaan.