retket ja leirit

Retket ja leirit ovat iso osa partiota. Partiossa on tavallista yöpyä ulkosalla vuodenajasta riippumatta erilaisissa teltoissa tai itse rakennetussa hätämajoitteessa. Lapsille tulee jo varhain tutuksi puolijoukkueteltassa yöpyminen ja kipinävuorot. Lippukunta järjestää omia retkiä ja leirejä, joiden lisäksi suurempia tapahtumia järjestää partiopiiri ja valtakunnallisia Suomen Partiolaiset.

Jokaiselle retkelle tai leirille ilmoittautuneelle lähetetään ennen retkeä tai leiriä kirje, josta löytyy myös varusteluettelo mukaan tarvittavista varusteista. Jos varusteet eivät ole sinulle tuttuja, voit kysyä apua lippukunnasta. Varusteisiin saa upotettua rahaa paljonkin, mutta se ei ole millään muotoa välttämätöntä. Monia varusteita saa huokeastikin ja käytetyt varusteet ovat myös hyvä vaihtoehto. Lainaaminen on hyvä tapa vähemmän käytettäville varusteille, jos siihen on mahdollisuus. Varusteita joita tarvitaan jokaisessa ikäkaudessa ovat:

  • makuupussi
  • makuualusta
  • hyvä reppu tai rinkka, jolla on mahdollisimman mukava kantaa tavaroita
  • retkiruokailuvälineet
  • istuinalusta
  • otsalamppu
  • juomapullo
  • luotettavat tukevat jalkineet (uudet jalkineet aiheuttavat usein rakkoja)
  • sään kestävät ulkovaatteet

Retkelle ja leirille osallistujan tavarat tulee olla pakattuna sellaiseen reppuun/rinkkaan, johon kaikki tavarat mahtuvat sisälle, eivätkä roiku repun ulkopuolella. Tavarat tulee olla pakattu siten, että osallistuja kantaa ne itse. On hyvä tapa, että osallistuja pakkaa tavaransa itse, jotta hän löytää ne vaivatta retken tai leirin aikana. Leiripaikkaan siirtyminen voi olla pidemmän kävelymatkan päässä, eikä käytettävissä ole vapaita käsiä kantamaan irrallisia makuupussia tai kumppareita. Johtajat antavat mielellään pakkausvinkkejä ennen retkelle lähtöä!

Usein retkillä ja leireillä ei ole mahdollisuutta sisätiloissa oleskeluun, jolloin tulee ottaa huomioon sään vaihtelut. Kesälläkin saattaa tulla kylmä, jossei ole mahdollisuutta oleilla lainkaan sisätiloissa. Vaativammilla retkillä, vaelluksilla ja kylmemmillä keleillä vaatetuksen merkitys korostuu. Tällöin on suositeltavaa tutustua kerrospukeutumisen saloihin! Esimerkiksi puuvilla materiaalina on retkiolosuhteissa ominaisuuksiltaan huonoimmasta päästä. Se on hyvin imukykyinen, kuivuu todella hitaasti, eikä lämmitä märkänä.